Geschiedenis van Bouwbedrijf Meekes groenlo

Kijkje achter de schermen bij Bouwbedrijf Meekes Groenlo

Kort verslag in het blad “Zwols Ni-js” voor de bewoners van het dorpje Zwolle bij Groenlo. Na de inleiding over weer en wind, maken we een begin met ons gesprek. Samen met drie generaties van de familie Meekes gaan we het hebben over het ontstaan van Meekes Bouw welke sinds jaar en dag is gevestigd in Zwolle.

Dat Gait ( voormalige baas , inmiddels met pensioen), zich goed heeft voorbereid op ons gesprek blijkt wel als hij een grote map te voorschijn haalt met de hele geschiedenis van de familie Meekes, inclusief tientallen foto’s van vele familieleden en bekenden.
Zo geeft Gait Meekes aan dat hij ver in de tijd terug moet voor de grondlegger van het timmerbedrijf. Dit was namelijk de peetoom van de vader van Gait Meekes, genaamd
“Beerd eume”. Hij leefde van 1838 tot 1918.

Zelf kwam Gait, geboren in 1928 in de Muggenhook, in 1944 als knecht in dienst op het timmerbedrijf van zijn neef en naamgenoot Gait Meekes. Deze was toen gehuisvest in een houten werkplaats aan de Meddoseweg 39. Voor die tijd was het gebruikelijk dat ze naast het timmerbedrijf ook een aantal koeien hadden. Bovendien was het in die tijd zo dat je een timmerbedrijf had en dat je voor het metselwerk een ander bedrijf moest inhuren.
Dat was niet altijd even makkelijk om alles op elkaar af te stemmen geeft Gait aan.

Ontstaan van een naamgenoot in maatschap

Na de oorlog moet Gait zelf in 1949 twee jaar in militaire dienst en vervolgt hij daarna zijn baan als timmerman. Nadat hij de tweejarige aannemerscursus heeft gedaan gaat hij in 1953 met zijn neef en naamgenoot in maatschap.

Muggen Gait en Merre Gait

Omdat het erg lastig was dat beide heren dezelfde naam hadden werden er in omloop bijnamen voor hen gehanteerd. Zo werd hijzelf “Muggen Gait” genoemd, hij kwam immers uit de “Muggenhook” en werd zijn neef “Merre Gait” genoemd. Dit omdat zijn neef in iedere zin het woord “merre” gebruikte, hetgeen zoveel inhield als: “dat doen we wel even”.

De werkplaats in Groenlo en Eibergen

Inmiddels was het achterhuis aan de Meddoseweg verbouwd tot werkplaats, hetgeen al een hele verbetering was ten opzichte van de houten keet waarin ze altijd hadden gewerkt. Ook was Gait bij de werkplaats gaan wonen en in 1955 werd daar zoon Jos geboren.

Gait: “In 1957 zijn we verhuisd naar het centrum van Zwolle( voormalig gemeente Eibergen). Daar was toen alleen Wellink en de school nog maar. In 1958 heeft “Merre” ook in het centrum gebouwd. Hier werd een werkplaats gebouwd van ca. 120 m². Voor die tijd was dat al heel wat.

De oorspronkelijke naam Bouwbedrijf Groenlo

Dan geeft Gait aan dat hij in 1962/1963 samenwerking heeft gezocht met zijn (half)broer Henk Meekes en met zijn neef Joop te Bulte. Deze waren werkzaam als metselaar en zo ontstond “ Bouwbedrijf Groenlo”.
Gait: “Achteraf waren wij niet zo gelukkig met die naam. Bouwbedrijf Groenlo in Eibergen, dat was niet altijd uit te leggen. Die naam is ontstaan op faillissementsverkoop. Daar was ook een bouwbedrijf vernoemd naar de plaatsnaam. Ja, Henk en Joop die kwamen uit Groenlo en ik uit (de Gemeente) Eibergen. Twee tegen één.”.

Inmiddels is het 1972 en zoon Jos heeft ook belangstelling voor het bouwbedrijf. Nadat hij de basisschool in Zwolle heeft doorlopen alsmede de LTS in Lichtenvoorde heeft voltooid komt hij als timmerman in loondienst bij zijn vader.

Verhuizen van onze werkplaats

In 1970 is de werkplaats aan de Meddoseweg verdubbelt. Doordat “merre gait” 1979 met pensioen ging en voornemens was om de woning aan de Meddoseweg te verkopen zijn er plannen gemaakt om een andere locatie te zoeken. In Groenlo was toen die tijd geen m2 industriegrond te koop. Toen wij in de driehoek van Zwolle, één boerderij konden kopen hebben wij ons aan de Banningweg gevestigd.

Jos: “Er was ons veel aan gelegen om in Zwolle te blijven. Immers hier zat het grootste gedeelte van ons klantenbestand. En daar wilden we graag dichtbij in de buurt blijven”.
In de bedrijfshal is eerst nog een kantoor gesitueerd, later is de woning verbouwd tot het kantoor. Doordat er tegenwoordig steeds meer ruimte nodig is, hebben wij de plannen gemaakt om een nieuw kantoor te bouwen.

Wisseling van de directie

In 1991 gaat Gait op 63-jarige leeftijd met de vut en komt Jos in de directie. Kort erop, in 1993, stapt Joop te Bulte ook uit het bedrijf en wordt het bedrijf voortgezet door Henk en Jos Meekes. Op dat moment wordt ook de naam aangepast naar Meekes Bouw.
Henk Meekes neemt in 2000 afscheid van het bedrijf .

Een familiebedrijf

Ons bedrijf is één echt familiebedrijf is want ook de zoon van Jos, Sven, geboren in 1981, wil graag verder in de bouwwereld. Nadat hij de zijn opleiding heeft voltooid gaat hij eerst elders in loondienst in combinatie met het leerlingstelsel. In 2006 komt Sven als timmerman in loondienst bij zijn vader en volgt hij ook een beroepsopleiding om vanaf 2009
samen met zijn vader de directie te vormen van Meekes Bouw.

Op mijn vraag hoe de taakverdeling is geeft Jos aan: “In principe doet we beiden alles samen. Zoals begroting maken, bouwbegeleiding enz. Beiden weten we wat er gaande is op het bedrijf”.

Personeel van het bouwbedrijf

Personeel is de motor van het bedrijf, dus is het belangrijk dat er een goede sfeer heerst en in goede harmonie kan worden samengewerkt op die manier wordt er een goed resultaat behaald. . “De klant is bij ons koning”.